Ontdek de Slow food regio.

Eten & drinken

Eten

In de lokale restaurants zult u zeker de Funghi Porcini oftewel eekhoorntjesbrood tegenkomen. De Funghi Porcini da Borgotaro heeft sinds 1993 een beschermde geografische status. In de herfst trekken elk weekend honderden Italianen de bergen in om, gewapend met rieten mand en stok, te zoeken naar deze fameuze paddenstoel die geroemd wordt om zijn verfijnde smaak. De Funghi Porcini wordt gebakken, gesneden of gekookt met olie, knoflook en peterselie, verwerkt in risotto of gebruikt in de saus voor polenta of tagliatelle. Het voorjaar is het seizoen van de Prugnolo paddenstoel, die met haar intense geur zorgt voor unieke voorgerechten.

De regio niet alleen bekend om zijn Funghi Porcini. Nog beroemder zijn de Parmezaanse kaas en Parma ham.

Parmigiano Reggiano is een hard, semi-vette gekookte kaas met een rijpingstijd tussen de 18 en 24 maanden en een gewicht tussen 24 en 34 kg. Het Consortium waarborgt de unieke eigenschappen en voorziet de kaas van het beroemde kroontje van het hertogdom Parma.

Parma manifesteert zich als voedselhoofdstad van Europa. Zo is de European Food Safety Authority gevestigd in Parma en wordt er veel energie gestoken in promotie en voorlichting over goede voeding. Rondom Parma zijn enkele bekende kookscholen zoals:

  • Academia Barilla. Het hoofdkantoor van het voedselconcern Barilla is gevestigd in Parma en organiseert trainingen en cursussen voor amateurs en professionals. De zeer goed toegankelijke cursussen zijn gericht op de Italiaanse keuken.
  • In het paleis van Colorno, een monumentale praalresidentie voormalig van de families Farnese, Bourbone en van Marie Louise van Oostenrijk, is de Alma International School of Italian Cuisine gevestigd. Hier worden chef-koks van over de hele wereld ingewijd in de superieure Italiaanse keuken. De opleiding duurt 11 maanden, waarvan zes maanden training in Colorno en vijf maanden stage in รฉรฉn van de meest prestigieuze restaurants van Italiรซ.